Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

.

TAIDEVINKIT

.

 

  • POHJUSTA KANKAASI GESSOLLA
  • MAALAA OIKEALLA TAVALLA VÄLTTÄÄKSESI MAALIN HALKEILUN
  • JÄRJESTELE PALETTISI HYVIN
  • VÄLINEIDEN YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN PUHDISTAMINEN
  • MAALAA TYÖHÖSI POHJAVÄRI
  • MITEN KORJATA NÄKYVIEN GESSOVIIVOJEN ONGELMA
  • KANKAAN PINGOTTAMINEN
  • KÄYTTÄMÄNI TYÖVÄLINEET
  • TEKNOLOGIA, JOSTA ON HYÖTYÄ
  • FIKSU PAKKAUSMATERIAALIEN KÄYTTÖ
  • TYÖVAIHEENI, KUN MAALAAN MONTA KERROSTA
  • KUIVATUSTELINEIDEA
  • TAIDENÄYTTELYN PITÄMINEN
  • ÄLÄ LOPETA OPETTELEMISTA JA HARJOITTELUA
  • VINKKEJÄ, KUN TYÖSKENTELET KOTONA
  • PIDÄ HUOLTA TYÖSKENTELYTILASTASI

 

POHJUSTA KANKAASI GESSOLLA

 

  

 Gesso on pohjuste, yleensä musta tai valkoinen, joka parantaa kankaasi laatua huomattavasti sekä lisää maalauskokemuksesi miellyttävyyttä. Gesso suojaa kangastasi estäen maalausvärien kosteuden jäämistä jumiin värikerrosten alle tai niiden väliin. Se tarjoaa myös erinomaisen kerroksen, johon maalausväri tarttuu tukevasti. Tässä on käyttämäni metodi, jossa käytän vedellä ohennettua yleisgessoa (joka sopii sekä öljy- että akryylimaalaukseen) sekä 5 cm leveää sivellintä.

1. Levitä gesso yhdensuuntaisin siveltimen vedoin. Anna kuivua.
2. Levitä gesso vastakkaisen suuntaisin siveltimen vedoin (90 asteen kulmassa ensimmäiseen kerrokseen nähden). Anna kuivua.
3. Hio kevyesti hienolla hiekkapaperilla. Puhdista gessopöly pois (suosittelen käyttämään hengityssuojainta).
4. Toista vaiheet 1-3.

HUOM. Muista levittää gesso myös kankaan reunoille ainakin muutaman kerran prosessin aikana.

 

 

● Pohjusta gessolla useampi kuin yksi kangas kerrallaan. Kun odotat gessokerrosten kuivumista, kääri siveltimesi märkään talouspyyhkeeseen. Tällä tavoin pystyt pohjustamaan useita kankaita kerralla ja joudut pesemään siveltimesi vain kertaalleen lopuksi. Minun gessosiveltimeni on aika leveä, joten en halua joutua pesemään sitä sen useammin, kuin on pakko.

 

MAALAA OIKEALLA TAVALLA VÄLTTÄÄKSESI MAALIN HALKEILUN

 

 

 On hyvä seurata muutamia periaatteita, jota öljyvärimaalaus kuivuu oikealla tavalla – varsinkin silloin, kun maalaus tehdään useammassa erässä niin, että märkää maalia lisätään kuivuneen maalikerroksen päälle. Jos kuivan maalikerroksen alla on kostea maalikerros, halkeamia saattaa ilmetä. Kuivunut ja täten joustamaton päällikerros ei mukaudu alemman kostean kerroksen mahdolliseen kutistumisen tai laajenemiseen. Välttääksesi tämän:

- Aloita ohuemmilla maalikerroksilla. Tämä mahdollistaa myös sen, että voit tehdä muutoksia maalaukseesi myöhemmin, ilman, että kankaallasi on paksuja maaliharjanteita tai -muhkuroita. 
- Myöhemmin maalattavien kerrosten tulisi olla öljyisempiä ja siten hitaammin kuivuvia. 
- Eri öljyillä (joita voit lisätä maaleihisi parantamaan niiden kiiltoa ja työstettävyyttä) voi olla eri kuivamisnopeuksia. Yleensä käytän vain yhtä öljyä / taideteos (yleensä safloriöljy). 

● Yllä oleva kuva on öljyvärimaalauksesta, jonka hylkäsin ja heitin pois, koska rikoin siinä öljyvärimaalauksen perussääntöjä, joten siitä ei olisi tullut pitkäaikaista, laadukasta taideteosta. Nykyään seuraan näitä askelia, kun käytän veteen sekoitettavia öljymaaleja ja maalaan niillä useita kerroksia:

1. Öljyväri + ohenne, joilla sävytän kankaani pohjavärillä
2. Pelkkä öljyväri, jolla hahmotan maalauksen pääasiallisen sommittelun
3. Öljyväri + hiukan safloriöljyä, joilla lisään yksityiskohtia
4. Öljyväri + enemmän safloriöljyä, joilla viimeistelen yksityiskohdat

VINKKI: Pieni palettiveitsi on hyödyllinen öljyn ottamiseen ja sen tiputtamiseen maaliin. Samaa työkalua voidaan käyttää öljyn sekoittamisessa maaliin. Veitsi on helppo pyyhkiä puhtaaksi ennen kuin työskennellään uuden värin kanssa. 

 

JÄRJESTELE PALETTISI HYVIN

 

 

 Palettini ei todellakaan ole pieni (jotkut taiteilijat pärjäävät hyvin muutamalla värillä), mutta yritän pitää sen samana joka kerta maalatessani. Tämä auttaa minua siinä, että olen oppinut tuntemaan värini ajan myötä; miten ne käyttäytyvät ja miten ne sekoittuvat keskenään. Asettelen värini samaan järjestykseen paletilleni joka kerta, yleensä noudattaen väriympyrän järjestystä. (katso lisätietoja väripaletistani kohdasta TYÖVÄLINEET). 

Monet taiteilijat suosivat lasipaletin käyttämistä maaleilleen, mahdollisesti niin, että lasin alapuolella on harmaa kerros, joka auttaa arvioimaan värien valoisuusarvoja paremmin. Minä käytän mieluiten käytettyjä maitopurkkeja paletteina. Maitopurkki on hieman hutera, joten pitäessäni sitä kädessäni levitän sen puisen paletin päälle. Maitopurkin pohja on käyttökelpoinen väliaineille (mediumeille) ja juoksevaksi ohennetuille akryyliväreille. Ennen kuin hävitän paletini, yritän kaapia palettiveitsellä talteen niin paljon maalia kuin mahdollista. Kankaan reunojen maalaaminen on usein hyödyllinen tapa käyttää nämä jäljelle jääneet värijämät. 

  

 

VÄLINEIDEN YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN PUHDISTAMINEN 

 

● Käytän itse mieluummin vesiohenteisia öljy- ja akryylimaaleja kuin perinteisiä öljymaaleja, jotka vaativat liuottimia maalien levittämisen helpottamiseksi ja siveltimien puhdistamiseksi. Vesiohenteinen öljyvärimaali voidaan pestä vedessä, koska pigmenttiä sitova öljy on kemiallisesti muunnettu ottamaan vastaan vesimolekyylejä. Minun ei tarvitse miettiä käytettyjen liuottimien turvallista hävittämistä, mutta silti minun on vältettävä maalien joutumista viemäriin. Teen tämän käyttämällä hyvin pientä määrää vettä purkin pohjalla harjojen pesemiseksi. Sitten kaadan tämän veden WC-paperiin. Kun paperi on täynnä, laitan sen jäteastiaan. Vasta kun harjani on niin puhdas kuin mahdollista, poistan tulpan altaasta ja pesen harjan huolellisesti poistaakseni kaiken jäljellä olevan saippuan.  

● Vältän isojen siveltimien ja sienirullien käyttöä, joiden puhdistamisessa on iso homma. Silikoni-muotoilijoita ja palettiveitsiä on nopea ja helppo puhdistaa pelkällä kostealla paperipyyhkeellä.

 

  

 

  

MAALAA TYÖHÖSI POHJAVÄRI 

 

 

 Vaikkei se ole pakollista, on pohjavärin maalaamisella monia hyötyjä:

- Se helpottaa käyttämiesi värien valoisuusarvojen arvioimista.

- Sinulla ei ole edessäsi isoa valkoista tyhjää taulua, kun aloitat työsi maalaamisen.

- Pohjan väriläikät tai -täplät voivat paistaa myöhempien värikerrosten väleistä, luoden viehättävän efektin.

- Pohjaväri voi toimia hienosti myöhemmän maalikerroksen kanssa, jos nämä kaksi väriä ovat vastavärejä, tai jos ne vain toimivat hyvin yhdessä.

 Levitä kankaalle mukavan juokseva maalikerros. Huomaa kuitenkin, että maalia ei saa ohentaa liikaa, niin että värin ominaislaatu katoaa. Pyyhi ylimääräinen maali rievulla tai paperipyyhkeellä ja hiero sitten kangasta, kunnes väri saa mukavan hehkun. Koskettaessa pinnassa ei saisi tuntua mitään tekstuuria. 

● Suositut pohjavärivaihtoehdot ovat yleensä maanläheiset värit sekä neutraalit sävyt, kuten harmaa tai ruskea. Käytän itse mielelläni poltettua siennaa, jossa on kaunis, lämpöisen punertava sävy. 

 

 

MITEN KORJATA NÄKYVIEN GESSOVIIVOJEN ONGELMA

 

 

● Olen huomannut, että kun käytän gessoa, maalauskangas koskettaa alla olevaa puurunkoa (jopa kiristämisen jälkeen) ja jättää ongelmalliset viivat näihin kohtiin, joihin gesso kerääntyy, muodostaen näkyviä kuvioita. Maalaan mielelläni ohuin kerroksin, joten näitä kuvioita on melko vaikea peittää. Tämän ongelman ratkaisemiseksi olen leikannut ohuet muoviliuskat, jotka voin asettaa kankaan ja puurungon väliin, jotta kankaassa ei ole teräviä reunoja, joita vasten sivellin voisi työntyä. Olen värikoodannut liuskat, jotta voin helposti asentaa ne yhteen oikeassa järjestyksessä.  

 

  

KANKAAN PINGOTTAMINEN

 

  

 

● Asenna puiset kiilat jokaiseen nurkkaan. Tiukkuus on hyvä, kun kiilaa tarvitsee vain vähän vasaralla avittaa paikoilleen. Jos kiila on liian ohut, levitä teippiä sen kärkeen. Kiilat tekevät kehyksen kulmassa pienen 45 asteen raon, joka työntää puuta ulospäin ja kiristää kankaan. Kankaan olisi hyvä olla tiukka kuin rumpu. Huom: Kangaspohjissa on eroja eli kiilat ei aina asetu aivan kuin kuvassa. Saavat mennä vähän ristiin päällekkäin.

 

KÄYTTÄMÄNI TYÖVÄLINEET

 

 

  • Öljy- ja akryylimaaleja
  • Safloriöljyä (antaa juoksevuutta ja kiiltoa)
  • Tinneriä vesiohenteisille öljyväreille (pohjavärin maalaamiseen kankaalle)
  • Akryylivärien väliaineita (antavat efektejä ja kiiltoa)
  • Purkkeja (pesemiseen / siveltimien telineenä)
  • Gesso-pohjuste
  • Vasara (kiilojen asentamiseen)
  • Hohtimet (maalien puristamiseen ulos lähes tyhjistä maalituubeista / rengasniittien ja rautalankojen asentamiseen kankaisiin)
  • Talouspaperirulla (putsaukseen / ylimääräisen maalin poispyyhkimiseen)
  • Maalausteline
  • Maalauspohjia
  • Siveltimiä ja muita maalausvälineitä (mm. ohut sivellin teoksien signeeraamiseen ja leveä sivellin gesson levittämiseen)
  • Paperimukeja (gesso-vesi -seosta varten)
  • Suihkupullo (akryylimaalin pitämiseen kosteana pidempään)
  • Hengityssuojain (suojaa gessopölyltä kun pohjaa hiotaan)
  • Hanskat (suojaa käsiä kun maalia puristetaan)
  • Metallilankaa (maalausten ripustamiseen)
  • Paletti (tyhjät maitopurkit ja puupaletit)
  • Sakset (pakettien aukaisuun)
  • Viivotin, jossa puhmustetut päät (suorien viivojen tekemiseen kankaalle)
  • Teippi (puisten kiilojen kiinnittämiseen kangasta pingottaessa)
  • Iso vinyylikangas / pahvilevy (lattian suojaamiseen)

TEKNOLOGIA, JOSTA ON HYÖTYÄ

 

  

 Käytän usein piirtoheitintä mallikuvan heijastamiseen kankaalle. Jäljennän kuvan ohuella kynällä läpinäkyvälle muovikalvolle, joka lepää kannettavan tietokoneen näyttöä vasten.

 Mallikuvia on helppo kerätä digitaalisesti hyvin organisoituihin kansioihin, joissa ne myös säilyvät tallessa. Pohdin huolella, mitä laitan “Tulevat maalaukset” -kansiooni. Tulen lultavasti maalaamaan vain murto-osan kansiossa olevista kuvista. Valitse siis tällaiseen kansioon laitettavat kuvat kaikessa rauhassa.

 Luovat online-yhteisöt, kuten Pixabay ja Paint my Photo, ovat erittäin hyviä mallikuvien lähteitä, ja ne myös tarjoavat mahdollisuuden omien kuviesi jakamiseen – hyödyksi ja iloksi muille luoville ihmisille.

 Käytän iPadia mallikuvan esilläpitämiseen, mikä säästää printtausmustetta ja mahdollistaa sen, että voin zoomata lähemmäs jotain kohtaa kuvassa. Olen virittänyt puisen ritilän maalaustelineeseeni, johon saan iPadin kiinnitettyä työntämällä suojakuoren läpän puuritilän aukosta läpi. iPad kannattaa lisäksi kiinnittää ritilään. Myös puuritilä kannattaa kiinnittää maalaustelineeseen, vaikka pienellä naulalla.

 

 

 

 Mobiilisovelluksia voi käyttää hyödyksi abstraktiempien tai surrealistisempien taideteosten luomiseen. Tässä alla muutamia esimerkkejä, joissa on käytetty iPadin mukana tulevaa Photo Booth -sovellusta. Leikittelemällä ihan tavallisista asioista (kuten lampuista, matoista ja lelupalikoista) otettujen kuvien kanssa on mahdollista luoda outoja ja kiehtovia teoksia. Hauskaa, helppoa ja nopeaa, yhdellä napin painalluksella.

 

 

 

● Kuvankäsittelyohjelmat ovat hyviä mallikuvien rajaamiseen ja muokkaamiseen. Renderoin joskus valokuvia digitaaliseksi öljymaalaukseksi nähdäkseni, millaiselta ne saattaisivat näyttää aitona maalauksena. Alla oleva valokuva on esimerkki muokatusta kuvasta. Se osoittaa, että tämä kuva saattaisi toimia, jos se maalattaisiin vahvalla, rohkealla tyylillä. 

 

 

 

FIKSU PAKKAUSMATERIAALIEN KÄYTTÖ

 

 

 

 

● Ostan tarvitsemani materiaalit kaikkein mieluimmin netistä isompina erinä. Se on halvempaa ja tavarat tulevat kätevästi kotiovelleni. Useiden samankokoisten kankaiden tilaaminen kerralla mahdollistaa sen, että paketit ovat näppäriä, ilman ylenpalttisia pehmikkeitä. Pakkauslaatikot ovat myös juuri oikean kokoisia maalausten säilyttämiseen ja kuljettamiseen. Laatikot on myös helppo kierrättää. 

 

TYÖVAIHEENI, KUN MAALAAN MONTA KERROSTA

 

 

 

1. Ääriviivojen luonnostelu. Jotkut taiteilijat käyttävät hiiltä tai lyijykynää. Käytän itse neutraalin sävyistä maalia, jonka levitän ohuesti pienellä siveltimellä. Luonnosteluun käytän jotain seuraavista: piirtoheitin, ruudukkometodi tai vapaalla kädellä luonnostelu.
2. Hahmottelu. Tummien ja vaaleampien alueiden kartoittaminen antaa minulle tuntemuksen siitä, millainen maalauksesta tulee. Suunnittelen, mitkä värit sopisivat myöhemmin tuleviin kerroksiin, varsinkin jos nuo värit ovat täysin tai osittain läpikuultavia. Maalituubeissa on symboleja, jotka osoittavat kuinka läpinäkyvä väri on. Hahmottelu voi olla erittäin summittainen ja nopeasti tehty. Vältä tekstuurin luomista tässä vaiheessa.
3. Jokainen kerros lisää yksityiskohtia ja tuo värit lähemmäksi todellisuutta. Yritän pitää maalin pinnan suhteellisen tasaisena. Kuoppainen rakenne voi luoda häiritseviä varjoja tietyissä valaistusolosuhteissa. Paksu öljyvärimaalaus kuivuu hyvin hitaasti ja rajoittaa vaihtoehtoja tulevilla kerroksilla.
4. Viimeistely. Teen viimeisenä tärkeät katseen kiinnittävät kohdat, kuten kirkkaat kohokohdat.

 

KUIVATUSTELINEIDEA

 

 

 

● Tässä on yksinkertainen teline, jonka rakensin työhuoneeseeni märkien öljymaalausten säilyttämistä varten. Jotta ei tarvitse tehdä reikiä kauniisti tapetoiduille seinille, telinettä tukee sen eteen sijoitettu pieni lipasto. Telineen reikiin menevät puutapit voidaan siirtää eri kohdille, jotta ne sopivat erikokoisten maalauksien tukemiseen. 

 

TAIDENÄYTTELYN PITÄMINEN

 

 

 

● Paikkoja, joissa on mahdollista järjestää näyttelyitä ilmaiseksi tai pienellä kustannuksella, ovat mm. kirjastot, kaupungintalot ja sairaalat. Kannattaa tarkistaa paikka henkilökohtaisesti, jotta voit arvioida valaistuksen, käytettävissä olevan tilan sekä teosten ripustamisen. Muista varata paikka hyvissä ajoin, jos paikka on suosittu.

Harkitse myös töittesi kuljetuslogistiikkaa. Jos sinulla ei ole autoa ja haluat näytteille isompia teoksia, harkitse useista paneeleista koostuvien maalauksien luomista, jotka voit laittaa yhteen ja tehdä täten isomman kokonaisuuden.

Mieti myös, haluatko järjestää näyttelysi avajaistilaisuuden, mahdollisesti ystävien ja perheen kanssa.

Yhteisnäyttely jonkun muun taiteilijan tai taiteilijoiden kanssa voi olla hauskaa, ja myös taloudellisesti ja logistisesti viisasta, jos tapahtumapaikka on kallis tai tiloiltaan suuri.

 

 

● Tässä joitain materiaaleja, jotka laitan näyttelyissäni esille pöydälle:

- Vieraskirja, jossa langalla kiinnitetty kynä (vaikka maalauksesi eivät löydä uutta kotia, kynäsi saattaa löytää)

- Käyntikortteja

- Taiteilijan biografia ja CV

- Luettelo näyttelyistä (aiemmat, nykyiset ja tulevat)

- Tiedot näyttelyn numeroiduista teoksista: maalauksen tekotapa, koko, teoksen nimi, hinta (jos se sallitaan näyttää) ja jos teoksessa on käytetty mallikuvaa, niin siihen liittyvät tiedot

● Näyttelyä pystyttäessä kannattaa ottaa mukaan:

- Mittanauha

- Ylimääräistä metallilankaa ja kiinnikkeitä

- Perustyökalut, kuten langankatkaisupihdit / pieni vasara / sakset ...

- Esitteet (jotka mainostavat tapahtumaa) laitettavaksi lähellä oleville mainostauluille

- MacGyverin tapaan, kannattaa varata mukaan teippirulla ja sveitsin armeijan linkkuveitsi (varun vuoksi) 

 

ÄLÄ LOPETA OPETTELEMISTA JA HARJOITTELUA

 

  

 

● Muutamaa kuukautta ja monia hienoja YouTube-maalausvideoita myöhemmin päätin tehdä tämän maalauksen uudelleen. En kiirehtinyt ja todella kuuntelin, mitä ammattitaiteilijat opettivat, ja minusta tuntuu, että kehityin suuresti. Tässä on joitain kokeneita taiteilijoita, joilta löytyy erittäin kattavia videoita ja hyödyllistä tietoa netissä:

- Andrew Tischler

- Mark Carder

- Michael James Smith

- Will Kemp 

 

VINKKEJÄ, KUN TYÖSKENTELET KOTONA 

 

 

● Tarjoiluvaunu on hyvä työpöytä. Siihen mahtuu paljon tarvikkeita ja se on nopea ja helppo siirtää pois tieltä, kun et käytä sitä.

● Valitse kodistasi sellainen paikka, jossa on hyvä luonnollinen valaistus ja hyvä ilmanvaihto.

● Pieni taitettava jakkara on kätevä lisä. Pidä siinä jotain tilaa vievää, kuten maalilaatikoita.

● Suojaa lattia jonkinlaisella suojalla, mieluiten sellaisella, johon et kompastu tai liukastu.

● Ruokapöytä on erinomainen työtaso. Iso pala pakkauspahvia antaa sille hyvän suojan.

● Hyvin valaiseva, pitkäjalkainen lattiavalaisin on erittäin hyödyllinen, ja sitä on helppo liikuttaa tarpeen mukaan.

● Käytä kodin eri alueita erilaisissa asioissa, esimerkiksi: ruokapöytä gessotöihin, oleskelutila maalaamista varten, vierashuone säilytystilana…

● Kokoontaitettava sermi on hyödyllinen kuvattaessa tai videoidessa teoksia. Se antaa hyvän neutraalin taustan ja auttaa säilyttämään kotisi yksityisyyden. 

 

PIDÄ HUOLTA TYÖSKENTELYTILASTASI

 

 

● Mielestäni vanha maaliroiskeinen puinen petankkikotelo maaleilleni ja kierrätyskeskuksesta hankitut suuret savimukit siveltimilleni näyttävät tosi hienoilta. Lisäksi, jos kuvia / videoita työtilastasi näkyy sosiaalisessa mediassa tai verkkosivustolla, on ammattimaista ja nättiä, jos kaikki näyttää hyvältä. Joten pidä hauskaa ja ole luova luovien työkalujesi kanssa!