Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

.

LAUTAPELIT

.

Seuraavat pelit ovat Michelle Jenavieve Murron omaisuutta. Olkaa hyvä ja ladatkaa / tulostakaa / jakakaa, mitä vain JPEG / PDF tiedostoa, jotka löytyvät PELIT-osassa tällä sivustolla.

Peleissä, joissa on MÖRFTM logo, on muokattuja versioita todellisista MÖRFTM peleistä. MÖRFTM on ainutlaatuinen multi-pelijärjestelmä, jolla pystyy rakentamaan monta eri peliä/aktiviteettia. Se on tällä hetkellä viimeisessä kehitysvaiheessa. MÖRFTM on Michelle Jenavieve Murron tavaramerkillinen immateriaalioikeus.

Seuraavat pelit ja aktiviteetit on mukautettu käytettäväksi sisätiloissa helposti löydettäviä taloustavaroita tai helposti valmistettavia pelilautoja /-osia hyödyntäen.

 

Nauttikaa näistä erinomaisista peleistä! 

  • PUDOTA TAI POKSAUTA!: Yksinkertainen, mutta yllättävän taktinen MÖRFTM peli 3 - 4 pelaajalle. Pudota nappula sarakkeisiin tehdäksesi voittoisan ryhmän. 6+ ikäisille. (Perustuu MÖRFTM peliin Drop or Pop!) 
  • ETELÄN RISTI: Haastava taktinen MÖRFTM peli 4:lle pelaajalle. Liiku ruudusta ruutuun suorilla tai poikittaisliikkeillä tehdäksesi nappuloilla voittavan ryhmän. Jotkut pelilaudan osat kääntyvät. 8+ ikäisille (Perustuu MÖRFTM peliin Southern Cross).

MITÄ TARVITSET:

  • 3-4 pelaajaa
  • Pelilauta (6x4 ruudukko 3:lle pelaajalle tai 8x4 ruudukko 4:lle pelaajalle). Jokaisella sarakkeella on oma väri. Tulosta tämä sivu tai piirrä oma ruudukko.
  • 6 värillistä nappulaa pelaajaa kohti (mikä tahansa muoto käy): sininen, punainen, keltainen, vihreä. Jätä yksi väri kolmen pelaajan peleille.
  • Noppa tai muu satunnainen tapa, joka osoittaa valitun värin (punainen, sininen, keltainen, vihreä).

TAVOITE:
Ensimmäinen pelaaja / joukkue, joka saa 4:n nappulan ryhmän, voittaa. Ryhmä voi olla minkä tahansa muotoinen vierekkäisiä ruutuja käyttäen, ei poikittaisena.

.

Esimerkki (3:n pelaajan peli): Punainen voittaa. Vihreällä on vain 2 pientä ryhmää. Sinisellä ei ole ollenkaan ryhmiä. 

MITEN PELATA:

Vuorot pysyvät samassa järjestyksessä koko pelin ajan. Aloita vuoro arpomalla väri (punainen / sininen / keltainen / vihreä). Tämä väri ilmaisee, missä neljästä sarakkeessa pelaaja voi toimia. Valitse seuraavista toimista:

 

PUDOTA: Tiputa yksi nappuloistasi sen värin sarakkeeseen, jonka sait. Nappula tippuu sarakkeen pohjalle tai toisten nappuloiden päälle, jotka ovat jo sarakkeessa.

 

POKSAUTA!: Poista alimmainen nappula sen värisestä sarakkeesta, jonka sait. Poistettu nappula voi kuulua kenelle pelaajalle vaan. Kaikki nappulat, jotka olivat poistetun nappulan yläpuolella, tippuvat yhden ruudun verran. Siirrä tarvittavat nappulat niiden uusille paikoille ennen seuraavan pelaajan / joukkueen vuoroa.

 

HYLKÄÄ: Hylkää ensimmäinen väri ja arvo uusi väri, sitten PUDOTA tai POKSAUTA! Jos hylkäät ensimmäisen arvotun värin, sinun pitää ottaa toinen arvottu väri.

 

Huomioi: Jos mahdollista, sinun pitää vuorollasi tehdä PUDOTA tai POKSAUTA! toiminta.

Huomioi: Peli voi päättyä tasapeliin, jos 2 voittavaa ryhmää muodostuu samanaikaisesti.

Huomioi: 5:n tai 6:n ryhmä on eeppinen voitto. Eeppinen ryhmä voittaa 4:n ryhmän. 6:n ryhmä voittaa 5:n ryhmän.

Huomioi: Jos sarake on täynnä nappuloita, siinä sarakkeessa ei voida tehdä PUDOTA toimea ennen kuin POKSAUTA! toiminta tyhjentää ruudun.

Huomioi: Pelaaja / joukkue, jolla on 6 nappulaa laudalla, ei voi tehdä PUDOTA toimintoa ennen kuin vähintään yksi heidän nappuloistaan on poksautettu.

 


 

MITÄ TARVITSET:

      ● 4 pelaajaa

      ● Pelilaudan ja 5 kääntölevyä pelinappuloiden kääntämiseen. Kääntölevyt voi tehdä itse paperista, mutta jäykempi

        materiaali olisi parempi. Tulosta pelilauta PDF tai piirrä oma pelilauta.

      ● 6 värillistä pelinappulaa (muodolla ei ole väliä) jokaiselle pelaajalle: sininen, punainen, keltainen, vihreä.

      ● 4 tavallista noppaa. Voit myös käyttää heittohaastetta esim. palloilla, rinkuloilla, papupusseilla, tikanheitoilla jne.

 

TAVOITE:

Ensimmäinen pelaaja/joukkue, joka saa kuuden ryhmän kaikilla nappuloillaan, voittaa. Ryhmä voi olla minkä tahansa muotoinen vierekkäisiä ruutuja käyttämällä. Ei poikittain. Mikään voittoryhmän osa ei saa sijaita heti pelaajan/joukkueen lähtöaseman edessä olevissa ruuduissa.

 

MITEN PELATA:

Vuorot pysyvät samassa järjestyksessä koko pelin ajan. Jokaisella vuorolla sinulla on kolme toimintaa. Valittavana on 3 toimintotyyppiä (katso alla). Valitse mikä tahansa toimintojen yhdistelmä, missä tahansa järjestyksessä, esimerkiksi: 2 LIIKU- ja 1 PYÖRITÄ-toiminto. Toiminnot voi olla keskitetty yhteen nappulaan tai hajautettu moneen nappulaan. Pelissä ei ole poikittaisliikkeitä.

 

PYÖRITÄ: Pyöritä yhtä pyöräytysjalustaa niin paljon kuin haluat. Levyssä olevat 4 ruutua ja niissä olevat nappulat siirtyvät uusiin paikkoihin, jotka sijaitsevat samalla levyllä. Kulmalevyt eivät pyöri.

LIIKU: Liikuta yhtä nappuloistasi viereiseen tyhjään ruutuun. Ei poikittaisliikkeitä. Yhden ruudun siirtyminen lasketaan yhdeksi LIIKU-toiminnaksi.

HYPPY: Hyppää minkä tahansa nappulan yli tyhjälle ruudulle, mutta ei poikittain. Voit jatkaa tässä tammen tapaisessa loikkimisessa, kunhan pöydällä on sopivasti sijoitetut nappulat ja raot. Useat loikat lasketaan yhdeksi toiminnaksi.

 

Jos pelaajan/joukkueen vuoron lopussa on jonkun levyn  jokaisessa neljässä ruudussa nappula, muodostuu tähtikuvio. Ennen seuraavan pelaajan normaalia vuoroa on pelattava erityinen vuoro. Jokaisen pelaajan/joukkueen, joilla on nappula tähtikuviossa, on osallistuttava erityiseen vuoroon. Tähän sisältyy noppien heitto tai heittohaaste, jolla selvitetään, mitkä nappulat jäävät pelilaudalle. Epäonnistunut nopan tai heittohaasteen heitto johtaa nappulan palauttamiseen kotipesään. Palautettu nappula väliaikaisesti poistuu pelilaudalta, muttei kuitenkaan poistu pysyvästi pelistä. Mitä enemmän pelaajalla/joukkueella on nappuloita tähtikuviossa, sitä vaikeampaa on onnistua erityisellä vuorolla. Pelaaja/joukkue, joka muodostaa tähtikuvion vain omien nappuloidensa kanssa, tekee erikoisvuoron yksin korkealla riskillä. Jos tähtikuvion nappuloista mikään ei palaudu erikoisvuoron jälkeen, erityisvuoro pelataan uudelleen seuraavan pelaajan/joukkueen vuoron jälkeen, jos tähtikuvio on vielä pelilaudalla. Tämä jatkuu niin kauan kuin tähtikuvio on pelilaudalla. Kun pelilaudalla on jo tähtikuvio, uusia tähtikuvioita ei voida muodostaa. Pelissä ei voi koskaan olla enempää kuin yksi tähtikuvio kerrallaan.

 

SELITYS PELIN TERMEISTÄ:

      ● RUUTU: Pelilaudalla on 36 ruutua, joilla nappulat liikkuvat.
      ● LEVY: 4 ruutua, joita reunustaa mustat viivat.
      ● KOTIPESÄ: Värillinen puoliympyrä, josta pelaajan/joukkueen nappulat aloittavat ja palaavat joskus takaisin.
      ● KOTILEVY: Levy (4 ruutua) heti kotipesän edessä, johon pelaaja/joukkue siirtää pelilaudalle nappuloita
kotipesästään.

      ● PYÖRÄYTYSJALUSTA: Pyöreä jalusta kääntölevyn päällä, joka mahdollistaa sen päällä olevien nappuloiden pyöräyttämisen uusille paikoille.
      ● KÄÄNTÖLEVY: Levy, jonka päällä on pyöräytysjalusta PYÖRITÄ-toimia varten. Pelilaudalla on 5 kääntölevyä, jotka on merkitty harmailla risteillä.
      ● NURKKALEVY: Levy ilman pyöräytysjalustaa. Pelilaudalla on 4 nurkkalevyä, 1 joka nurkassa, merkitty oransseilla risteillä.
      ● TÄHTIKUVIO: Täysi levy vuoron loputtua, jossa on 4 nappulaa. Nappulat voivat kuulua mille vain pelaajalle/joukkueelle. Kun vuoro päättyy, pelilaudalla ei voi olla enempää kuin yksi tähtikuvio. Jos vuoron lopussa pelilaudalla on tähtikuvio, on pelattava erityinen vuoro.
      ● PELILAUTA: Pelin 36 ruutua, joilla nappulat liikkuvat ja ovat vuorovaikutuksessa. Ei kotipesät.
      ● VUOROJÄRJESTYS: Oletusjärjestys pelaajien/joukkueiden vuoroille, ellei toisin ole päätetty, on: 1 SININEN, 2 PUNAINEN, 3 KELTAINEN, 4 VIHREÄ. Tämä järjestys on sama kuin kotipesien järjestys pelilaudan ympärillä myötäpäivään.

 

Esimerkki: VIHREÄLLÄ pelaajalla/joukkueella on kuuden ryhmä kaikilla nappuloillaan. Se ei ole voittava ryhmä, koska yksi VIHREÄN nappuloista on kotilevyssään. PUNAISELLA on voittava ryhmä, mutta koska vuoron lopussa on muodostettu tähtikuvio keskimmäisellä levyllä, PUNAISEN ja SINISEN on osallistuttava erikoisvuoroon. Peli jatkuu, jos PUNAINEN menettää jonkun nappuloistaan takaisin kotipesäänsä. PUNAINEN kuitenkin voittaa, jos se pystyy pitämään kaikki nappulansa pelilaudalla erikoisvuoron ajan. SINISELLÄ ja KELTAISELLA on 2 nappulaa kotipesässään, joten tällä hetkellä heidän on mahdotonta olla voittava ryhmä, koska heillä on vain 4 nappulaa pelikentällä.

 

 

Esimerkki: Siirtyäkseen kotipesästä ruudulle A, SINISEN pelaajan/joukkueen on suoritettava 1 LIIKU-toiminta. Päästäkseen kotipesästään ruudulle C, SINISEN täytyy tehdä 3 LIIKU-toimintoa (liikkumalla ensin ruutuun A, sitten ruudusta A ruutuun B, sitten ruudusta B ruutuun C). Päästääkseen ruutuun D sinisen täytyy suorittaa 1 HYPPY-toiminta kotipesästään ruutuun D. Päästäkseen kotipesästään ruudulle G, SINISEN täytyy suorittaa 1 HYPPY-toiminta (kulkien ruutujen D, E ja F kautta loikkaamalla yli 2 sinistä ja 2 vihreää nappulaa). Päästäkseen ruudulle H kotipesästään, SINISEN täytyy suorittaa 1 HYPPY-toiminta, jota seuraa 1 LIIKU-toiminto siirtoon G: stä H: hon.

 

 

Esimerkki: SINISEN pelaajan/joukkueen on suoritettava 1 PYÖRITÄ-toiminto, jota seuraa 1 HYPPY-toiminto, jotta hän voi siirtyä nopeasti kotipesästään ruutuun A. Ellei SININEN käytä viimeistä toimintoa liikuttamiseen tai hyppäämiseen pois kohdasta A, muodostuu tähtikuvio, jossa on 2 PUNAISEN ja 2 SINISEN nappulaa.

 

 

Esimerkki: Kuvittele että KELTAINEN pelaaja/joukkue on lopettanut vuoronsa. Pelilaudalle on jäänyt tähtikuvio edelliseltä vuorolta. KELTAISELLA ei ole nappulaa tähtikuviossa, joten hän jättää erikoisvuoron väliin. Seuraava pelaaja/joukkue normaalissa vuorojärjestyksessä on VIHREÄ. VIHREÄLLÄ on 1 nappula tähtikuviossa, joten hänen täytyy heittää 1 noppa ja saada parempi tulos kuin 1. VIHREÄ onnistuu ja hänen nappulansa pysyy siinä, missä se on. SININEN, joka on seuraavana vuorossa, jättää haasteen väliin. Seuraavana vuorossa on PUNAINEN. PUNAISELLA on 3 nappulaa tähtikuviossa, joten hänen täytyy heittää 3 noppaa ja jokaisen tuloksen on oltava korkeampi kuin 3 (4, 5, 6 nopalla). Vain PUNAISEN 6 on onnistunut tulos. PUNAISEN on valittava 2 tähtikuviossa olevasta nappulastaan, jotka palautetaan takaisin kotipesään. Nappulat on palautettava ennen seuraavan pelaajan/joukkueen toiminnat. Erityisvuoro on nyt päättynyt. VIHREÄ, jonka vuoro tulee keltaisen jälkeen, voi nyt aloittaa normaalin vuoronsa, johon kuuluu 3 toimintoa. Pelissä ei tällä hetkellä ole tähtikuvioita, koska PUNAINEN poisti 2 nappulaa levystä erikoisvuoron takia.

 

HUOMIOI: Jos kaikki tähtikuvion nappulat kuuluvat yhdelle pelaajalle/joukkueelle, 4 noppaa on heitettävä niin, että tulos on suurempi kuin 4 (5-6 nopalla).

HUOMIOI: Halutessaan vuorollaan saa kolmesta toiminasta jättää käyttämättä toimintoja.

VIHJE: Voittavan ryhmän luominen ilman tähtikuviota on optimaalinen.

VIHJE: Jos käytät heittohaastetta nopan sijasta, aseta 4 sopivaa heittoetäisyyttä: helppo/keskivaikea/vaikea/erittäin vaikea. Esimerkiksi: VIHREÄ heittää papupussin ämpäriin lähimmästä etäisyydestä. PUNAINEN heittää 3 papupussia melko kaukaa kolmannesta heittoetäisyydestä.

 

 

HUOMIOI - KAAVIO 28: PUNAISEN on huolehdittava siitä, ettei hän muodosta tähtikuviota viimeisellä toiminnallaan, koska VIHREÄN kotilevyllä on jo tähdistö. PUNAISELLA ei ole mitään keinoa purkaa VIHREÄN kotilaatassa olevaa tähtikuviota, koska hänellä ei ole siellä nappulaa.
HUOMIOI - KAAVIO 29: Erityisvuoro tulee PUNAISEN vuoron jälkeen. PUNAINEN ei ole mukana erikoisvuorossa, koska hänellä ei ole nappulaa tähtikuviossa. KELTAINEN on seuraava vuorojärjestyksessä, eikä hänelläkään ole nappulaa
tähtikuviossa. VIHREÄLLÄ on vuoro KELTAISEN jälkeen, joten VIHREÄ aloittaa erikoisvuoron.
HUOMIOI - KAAVIO 30: KELTAINEN ei huomaa, että VIHREÄ on lähellä voittoa. KELTAISEN olisi pitänyt puolustaa VIHREÄÄ vastaan.